De omslag van wegwerpcultuur naar ruilcultuur

Na de economische goede tijden kennen we nu al enkele jaren economisch minder goede tijden. De crisis is dan ook terug te zien in het ‘koopgedrag’ van de consument. Toen het goed ging met de economie en iedereen voldoende te besteden hadden werden de huismerken en de Euro Shop Producten in de supermarkt veelal voorbij gelopen. Door de crisis zijn we meer gaan letten op wat we besteden en waaraan, we zijn dus zuiniger geworden.
Een oplossing om minder geld uit te geven is om niet allemaal dure apparaten te kopen, maar door deze apparaten te lenen van mensen uit de buurt op het moment dat men ze nodig heeft. Er is een nieuwe manier van consumeren ontstaan, het lenen/ruilen van producten. Hierbij gaat het niet om het hebben van een product, maar juist om het kunnen gebruiken van een product. Enkele platforms die hiermee werken zijn: Peerby.com, Thuisafgehaald.nl en Homeexchange.com (de Nederlandse versie is huizenruil.com). Op het platform Peerby.com kun je spullenruilen met mensen uit de buurt, een voorbeeld hiervan is gereedschap. Via Thuisafgehaald.nl kunnen maaltijden gedeeld worden met mensen uit de omgeving. Tot slot een extreme vorm van ruilen is het ruilen van je woning, dit kan via Homeexchange.com. Bij deze manier van consumeren is het vertrouwen in de medemens van groot belang.
Een gevolg van deze ruilontwikkeling is dat vele producten voor een groot publiek toegankelijk worden. Het spreekwoord ‘Van ruilen komt huilen’ is met deze ontwikkeling niet meer van toepassing.

deze afbeelding is afkomstig van: http://poppenhuiskladblog.punt.nl/?id=383836&r=1&tbl_archief=1&

De bron van deze trend is: http://trendslator.nl/category/consumententrends/

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s